Glassoorten

 

Onze vitrines kunnen uitgevoerd worden met verschillende glassoorten. Hieronder staat een korte omschrijving van de meest gebruikte glassoorten.

 

Floatglas

Floatglas bestaat uit een mengsel van zand, natriumcarbonaat, kalksteen en dolomiet. Het mengsel wordt in een oven gesmolten bij meer dan 1500 °C en gegoten op een bad van gesmolten tin. In een volledig geautomatiseerd proces wordt het glas geleidelijk afgekoeld tot omgevingstemperatuur. Op deze manier ontstaat een vlakke plaat glas die geschikt is voor vele toepassingen. Door toevoeging van metaaloxiden kan de kleur van het glas variëren. Zo zijn bijvoorbeeld naast blank glas ook goud-, grijs-, groen- en andersgekleurd glas te verkrijgen.

Floatglas heeft de eigenschap dat er bij breuk grote scherpe scherven ontstaan (zoals bij het breken van vensterglas, of bij een spiegel). Dit breukgedrag kan leiden tot ernstige snijwonden. Er zijn ook glassoorten waar bij breuk geen risico is op ernstig letsel. Dit noemt men veiligheidsglas.

 

Veiligheidsglas

 

De twee meest gebruikte typen veiligheidsglas binnen de vitrinebouw zijn:

 

Gehard glas: Gehard veiligheidsglas is floatglas dat een extra warmtebehandeling heeft ondergaan. Na verhitting tot meer dan 600°C, vindt gecontroleerde afkoeling plaats. Hierdoor valt het glas bij breuk in kleine korrels uiteen die geen ernstig letsel veroorzaken. Voorbeelden van toepassing met thermisch gehard veiligheidsglas zijn bijvoorbeeld; zijruiten van auto’s, bushokjes, hardglazen deuren, etc. Het voordeel van thermisch gehard veiligheidsglas is dat het ook veel sterker is dan “gewoon” floatglas.

Gelaagd glas: Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glaslagen met daartussen een taaie kunststof folie. Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar blijft plakken. Hierdoor ontstaan er bij breuk geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig letsel. Gelaagd veiligheidsglas heeft als voordeel dat de ruit bij breuk niet uiteen valt, maar één geheel blijft. Hierdoor ontstaat er bij breuk dus ook geen grote opening.

Gelaagd glas is sterker inbraakvertragend dan gehard glas. Indien gehard glas een te grote belasting krijgt, valt de ruit in zijn geheel kapot. Gelaagd glas is zeer moeilijk te verwijderen, zeker als het opgesloten zit in de sponning van een vitrine.
Bij auto's zijn de zijruiten van gehard glas en de voorruit van gelaagd glas.
Voor een demonstratie, bekijk op Youtube de volgende filmpjes met voorbeelden van:

 

                    Het breken van gehard glas        en         Het breken van gelaagd glas

 

Voor sommige toepassingen kan het zinvol zijn om in plaats van glas een heldere kunststof als acrylaat of polycarbonaat te gebruiken. Wij kunnen u hierin verder adviseren.

 

UV-werend glas
Een gunstige eigenschap van gelaagd glas bij sommige producten is de UV-werendheid van gelaagd glas. Tot 99% van de UV-stralen worden door dit glas geabsorbeerd. Verkleuring van producten in etalages e.d. worden op deze wijze effectief tegengegaan. Uiteraard is niet alleen de zon verantwoordelijk voor verkleuring van producten. denk hierbij ook aan de invloed van warmte en de keuze van de juiste lichtbron. Ook hierin kunnen wij u verder raad geven

 

Decoratief glas

Glas is verkrijgbaar in een zeer groot aantal decoratieve varianten. denk hierbij aan gezandstraald glas, gecoat glas, figuurglas, etc. Heeft u ideeën in deze richting, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.